Olej konopny - co to jest?

Konopie znane są ludzkości od zarania dziejów. Pierwsze doniesienia na ich temat pojawiły się już w starożytności, na terenie Azji Środkowej. Na przestrzeni wieków były wykorzystywane w wielu dziedzinach życia.

W ciągu ostatniego dziesięciolecia, konopie bez wątpienia, na nowo zdobyły uznanie milionów ludzi na całym świecie. Ich niezwykłe właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz regeneracyjne sprawiają, że produkty zawierające cenne kannabinoidy wspierają nasze ciało w procesie odnowy, a produkty konopne znajdują szerokie zastosowanie w medycynie, kosmetyce i przemyśle spożywczym.

Olej konopny - czym jest?!

Konopie siewne czyli Cannabis Sativa to rośliny, które są przetwarzane na wiele sposobów jednak najlepiej znanym i korzystnym dla człowieka jest tłoczony na zimno olej konopny. Swoje dobrodziejstwo zawdzięcza zawartości:

  • ponad 80% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) np. kwasu linolowego z grupy omega-6 i omega-3
  • witaminy - A, B1, B2, B3, B6, C, D  i E
  • aminokwasy
  • przeciwutleniacze
  • minerały takie jak wapń, fosfor, żelazo, cynk, magnez, potas
  • fitosterole
  • proteiny

Idealna proporcja kwasów Omega-3 i Omega-6 wynosząca 3:1 sprawia, że nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) wykazują bezpośrednie oddziaływanie na kondycję i urodę naszej skóry.


Zastosowanie oleju konopnego w kosmetyce

Stale powiększa się grono fanów kosmetyków konopnych z uwagi na szeroką gamę ich stosowania. U podstaw leży świetne nawilżenie skóry poprzez odbudowę płaszcza hydrolipidowego naskórka i wzmocnienie bariery lipidowej co pomaga w utrzymaniu funkcji ochronnej skóry   (linki - krem do twarzy, balsamy do ciała i żel pod prysznic INDIA).

Warto podkreślić, że olej konopny wykazuje znakomite działanie w pracy z problemami dermatologicznymi np.:

  • trądzik - regulacja wydzielania sebum (serum na trądzik india i serum aknea Cannaderm - klik)
  • Atopowe zapalenie skóry - łagodzenie podrażnień, niwelacja świądu  (seria Atopos Cannaderm - klik)
  • suchość (konopka)
  • łuszczyca (seria Capillus seborea)
  • stany zapalne (regenerance)
  • olej konopny stanowi naturalny filtr UV dzięki czemu chroni skórę przed czynnikami zewnętrznymi takimi jak słońce, wiatr czy mróz
  • stymulacja wzrostu włosów (serum i szampon z kofeiną)
  • pielęgnacja skóry głowy i włosów aby nadać im grubości i blask (szampon i maska INDIA)
  • działanie podskórne czyli zmniejszanie lub niwelacja stanów zapalnych (thermolka, mentholka, venosil, arthrocann)
  • działanie przeciwgrzybicze  (mycosin serum)
  • egzema, pokrzywka i skóra swędząca także znajdą ukojenie dzięki odżywiającym funkcjom oleju konopnego (exema cannaderm)

Warto podkreślić, że olej konopny jest całkowicie bezpieczny dla dzieci i niemowląt. Jest on także uznany za jeden z najbardziej “suchych” olejków w kosmetyce dlatego nie zostawia tłustej warstwy na ciele Maluszka jednocześnie znakomicie je pielęgnując - seria robatko

Powiązane artykuły:

Zastosowanie olejów CBD - najważniejsze informacje 

Stosowanie CBD u dzieci.

 

Pola oznaczone * są wymagane.

Zapoznałem się i akceptuję politykę prywatności sklepu Lecana.pl.